Powered By Blogger

Kontakt

nasilF@live.com

2 dec. 2010

RASKENS
Skriven av Vilhelm Moberg
En soldtafamiljs historia. Här får vi följa knekten Gustav Rask och hans hustru Ida, och alla deras motgångar och framgångar - deras liv.
Bokens Baksida:
"Raskens" var Vilhelm Mobergs första bok och den är fortfarande den första man tänker på när man hör hans namn. Här finns allt det som gjort honom läst av hela svenska folket: det märgfulla språket, den markfasta, mustiga människoskildringen, den trygga humorn och den in i minsta detalj tillförlitliga tidsfärgen. Alla Vilhelm Mobergs böcker handlar om hederligheten, människans kamp att hålla sig upprått i motigheter. Krönikan om soldaten Rask och hans Ida är ett lika gripande som roande kapitel ur den svenska fattigdomens historia. Soldattorpet, regementsmötena och vardagslivets alla vedermödor och vederkvickelser skildras här med en friskhet och en berättarglödje som inte precis är vanlig i vår moderna litteratur.
Vad jag tycker om boken
Raskens är en väldigt rolig bok och man tröttnar aldrig på den. Otroligt detaljerade miljö-och personbeskrivningar. Boken "utspelar" sig i Småland, Momåla och Vilhelm Moberg har skrivit med dialekt, vilket jag tycker är väldigt roligt och det blir roligare att läsa! - man måste koncentrera sig med på vad människorna i boken verkligen säger. Exempel: - Nänä - men töcker du int, att knekten nu får en kvenna, som passar honom?
Slutet var väldigt... jaa, vad ska jag säga? Drastiskt - ett väldigt oväntat slut, kanske inte det bästa, men det är fortfarande en väldigt bra bok!
En bok som är väldigt värd att läsas!!
Bokens Betyg: F F F F F

1 kommentar:

Frenne sa...

Felicia!

Vad kul att du gillar Raskens! Själv har jag lite svårt för att han skriver på dialekt, men samtidigt känns det trovärdigt. Moberg har även skrivit Utvandrarserien, som du kanske känner till (Kristina från Dufvemåla-musikalen är baserad på de böckerna). Den skildrar en grupp svenskars utvandring till Amerika under 1860-talet. Oerhört gripande! Hälsningar Marianne